می شود [۸۲]. همچنین نانومواد تیتانیا به دلیل تغییر خواص نوری و الکتریکی، در اثر جذب میتوانند
بهعنوان سنسور برای رطوبت و گازهای مختلف، استفاده شوند [۸۴،۸۳]. استفاده گسترده از تیتانیا برای اهداف مختلف به دلیل تغییر در خواص اپتیکی و الکترونیکی، فعالیت فتوکاتالیستی بالا، پایداری شیمیایی و حرارتی، قیمت پایین و غیر سمی بودن آن میباشد [۸۴].
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
کلیه کاربردهای اشاره شده در بالا، در اثر یک مکانیزم ساده تولید جفت الکترون-حفره ایجاد میشوند. بدین صورت که بهمحض جذب فوتونها با انرژی بزرگتر از باند ممنوعه تیتانیا (انرژی> eV2/3، طول موج<nm 388)، الکترونها از باند ظرفیت به باند هدایت برانگیخته میشوند و جفتهای الکترون- حفره ایجاد می کنند. این حاملهای بار به سطح مهاجرت کرده و با مواد شیمیایی جذب شده بر روی سطح واکنش داده و آنها را تجزیه می کنند. بر اساس این سه کاربرد مهم شکل میگیرد؛ کاربردهای فتوکاتالیستی (شکل۲-۶ ) شامل تصفیه هوا، تصفیه آب، آنتی باکتریال و ضد بو کردن، کاربردهای آبدوستی شامل خود تمیز شوندگی و ضد مه گرفتگی و کاربرد فوتوولتائیک شامل سلولهای خورشیدی میباشد [۴۰].
شکل ۲-۶ : مکانیزم فرآیندهای ناشی از نور تیتانیا و کاربردهای آن.
۲-۷-۱ فوتوکاتالیز کردن
به طور کلی واکنشهای فتوکاتالیستی به صورت زیر خلاصه میشوند:
(۲-۹) | (OX1)ads + (Red2)ads Red1 + Ox2 |
بسته به اینکه علامت انرژی آزاد گیبس G واکنش بالا منفی یا مثبت باشد، واکنش می تواند بهترتیب فتوکاتالیز کردن یا فتوسنتز کردن باشد. برای اینکه یک نیمههادی فتوکاتالیست مفید باشد، فرآیندهای فصل مشترک مختلف شامل e-و h+ باید با فرآِند ضد فعال سازی اصلی شامل بازترکیب e--h+ که در سطح یا در بالک اتفاق میافتد رقابت کنند [۷۲].
۲-۷-۱-۱ کاربردهای فتوکاتالیستی
۲-۷-۱-۱-۱ تجزیه نوری آّب
شکل ۲-۷ اصول تجزیه آّب با بهره گرفتن از فتوکاتالیست تیتانیا را نشان میدهد. جفت الکترون-حفرههای تولید شده در اثر نور سبب ایجاد واکنشهای اکسیداسیون و احیاء در تیتانیا میگردند.
مولکولهای آب توسط الکترونها به H2 احیاء و توسط حفرهها به O2 اکسید میشوند، که این امر منجر به تجزیه آب می شود. پهنای باند ممنوعه و پتانسیل باندهای هدایت و ظرفیت دارای اهمیت هستند. تراز پایینی باند هدایت باید منفیتر از پتانسیل احیاء H+/H2 (۰V NHE) باشد، در حالیکه تراز بالایی باند ظرفیت باید مثبتتر از پتانسیل اکسیداسیونV32/1 O2/H2O باشد. فرایند تجزیه آب از pH محیطی و ساختارهای سطح الکترود تیتانیا تاثیر میپذیرد [۸۵].
شکل ۲-۷: تولید فتوکاتالیستی (a)H2 یا (b)O2 در حضور واکنشگرهای فداکار [۸۴].
۲-۷-۲-۱-۲ ضد عفونی
کاربرد فتوکاتالیستی دیگر تیتانیا بهعنوان ضدعفونی کننده یا استریل است. تیتانیا اثرات اکسیدکنندگی بسیار قوی بر روی ارگانیسمهای تک سلولی مانند باکتری ها و قارچها دارد. توان اکسیدکنندگی بسیار قوی تیتانیا می تواند غشای سلول باکتری را تخریب کند. این امر سبب نشت سیتوپلاسم که از فعالیت سلول جلوگیری می کند و در نهایت سبب مرگ و تجزیه باکتری می شود. خاصیت ضدعفونی کنندگی تیتانیا سه برابر قویتر از کلر و ۵/۱ برابر قویتر از ازون است. از این خاصیت تیتانیا میتوان در بیمارستانها، ساخت تجهیزات پزشکی، آکواریومها، حمامها، رستورانها، حوضچههای پرورش ماهی، کارخانجات غذایی، تجهیزات عمومی و کاشیهای سرامیکی استفاده نمود [۸۵].
۲-۷-۲-۱-۳ تصفیه هوا
یک کاربرد مهم تیتانیا در تصفیه هوا میباشد. مواد بد بو مانند تنباکو، آمونیا، سولفید هیدروژن، استالدهید، تولوئن، متیل مرکاپتان و غیره تهدید جدی برای سلامت هستند. غلظت آنها در هوای محیط سربسته همیشه کم است که برای تصفیه هوا بر پایه تیتانیا بسیار مناسب میباشد. رادیکالهای هیدروکسیل به وجود آمده در اثر تهییج تیتانیا، باندهای مولکولی ترکیبات آلی فرار (VOC) را میشکنند و این گازها را تبدیل به
تک مولکولهایی می کنند که برای انسان خطرناک نیستند. یک تمیز کننده هوا از ماده فتوکاتالیست، معمولا از فیلترهایی برپایهی تیتانیا، لامپ UV، و یک فن برای گردش هوا تشکیل شده است [۸۵]. تمیز کننده های هوا در اندازه های مختلفی در دسترس هستند که میتوان از آنها در اتومبیلها، کارخانه یا در بیمارستانها استفاده کرد . بعد از استفاده طولانی مدت، فیلترها با اسید نیتریک یا اسید سولفوریک که در خلال حذف آمونیا و سولفید هیدروژن شکل میگیرند آلوده میشوند. اما، با یک شستشوی ساده با آب آلودگی فیلترها برطرف
میشوند.
۲-۷-۲-۱-۴ تصفیه آّب
در روش تصفیه فتوکاتالیستی آبهای آلوده، تیتانیا به صورت پودر به آب اضافه می شود و یا بر روی
زیرلایههای مناسبی از جمله شیشه و یا ترکیبات سیلیسی، پوشش داده میشوند و در حوضچهها تحت تابش نور فرابنفش قرار میگیرند و آب از روی آن عبور داده می شود. در حالت اول به یک سیستم بازیابی نیاز خواهد بود تا کاتالیست دوباره قابل استفاده شود. تحقیقات نشان میدهد که فتوکاتالیست تیتانیا می تواند سبب حذف موادی چون رنگ، موادآلی، آلایندههای خاص از فاضلابها، آلایندههای نفتی، پسابهای صنعتی و … گردد. بسیاری از آلایندههای موجود در آبهای صنعتی که تیتانیا آنها را به آب و دیاکسید کربن تبدیل می کند عبارتند از: آلکانها، آلکنها، آلکینها، اترها، آلدهیدها، الکلها، ترکیبات آمینی، ترکیبات سیانیدی، استرها و ترکیبات آمیدی.
۲-۸ فرایند سل- ژل
چهار روش اصلی برای ساخت نانو ذرات وجود دارد که عبارتند از: مکانیکی، تولید درجا[۳۸] و سنتز از فاز گازی و روش شیمیتر[۳۹]. هر یک از این روشها ارزش و ویژگی خاص خود را دارند. زیرا متناسب با روشی که برای ساخت مواد انتخاب می شود، ویژگی محصول نهایی متفاوت خواهد بود. با پیشرفت فناوری نیاز به مواد اولیه خالص با ویژگیهای دقیق و مشخص که به راحتی قابل کنترل باشد احساس شده است و یافتن راه هایی جهت دستیابی به این فرایند آغاز گردید که مهمترین آنها روش شیمیایی تهیه پودرها است. یکی از مهمترین و پرکاربردترین روشهایی که اخیرا برای تهیه تیتانیا به فراوانی استفاده میگردد روش سل-ژل میباشد.
سل-ژل فرایندی برای تهیه مواد از طریق تشکیل سل، تبدیل سل به ژل و در پایان خروج حلال میباشد. محلول میتواند از هر یک از ترکیبات آلی، غیر آلی و نمکها تهیه شود. سل-ژل یک روش شیمی و یا نزدیک به شیمی میباشد. که با ایجاد شبکه اکسیدی توسط واکنشهای پلی کندانسیون در یک محیط مایع میتوان اکسیدهای فلزی را به صورت فاز شبه پایدار یا آمورف ساخت [۸۶].
سلها به دو نوع حلال گریز[۴۰] و حلال دوست[۴۱] تقسیم میشوند. سلهای حلال گریز، از حل شوندههایی تشکیل شده است که مولکولهایش به اندازه کافی بزرگ بوده و بهعنوان کلوییدها دستهبندی میشوند. سلهای حلال دوست شامل ذرات غیر قابل حل هستند اما ذرات به اندازهای کوچک هستند که حرکت براونی آنها مانع از نشست آنها می شود. این سل معمولا توسط بارهای الکتریکی یا جذب مولکولهای پلیمری در سطح ذرات پایدار میشوند [۸۷]. مهمترین فاکتورها برای تعیین خواص نهایی محصول روش سل-ژل، سرعت واکنشهای آبکافت و چگالش میباشد [۸۸]. جدول ۲-۴ تاثیر سرعت واکنشهای کنداسیون و هیدرولیز بر سل حاصل را نشان میدهد.
جدول ۲-۴: تاثیر سرعت واکنشهای کندانسیون و هیدرولیز بر سل حاصله [۸۸].
نتیجه | سرعت کندانسیون | سرعت هیدرولیز |
سل / کلوییدها | کند | کند |
ژل های پلیمری |